At have en spiseforstyrrelse er en pinefuld tilstand, som kan tage et sådant omfang, at den både er invaliderende og livstruende.
Det paradoksale er, at for den person der har en spiseforstyrrelse, hvad enten det er anoreksi, bulimi eller tvangsspisning, så er spiseforstyrrelsen ikke alene et mareridt og selvpåført tortur, som personen gerne vil ud af.
Det er også klientens "redningsvest", hendes overlevelsesstrategi, som hun er bange for at slippe. For hvad skal hun dog sætte i stedet?
I takt med at hun slipper spiseforstyrrelsen kommer hun jo til at mærke alle de følelser af uro og svigt, som spiseforstyrrelsen netop har skullet camouflere.
Hvornår er overvægt så en spiseforstyrrelse? Det er det bl.a. når der går rigtig meget tankevirksomhed med, hvad der skal spises og hvornår og hvordan. Og når maden begynder at have en funktion udover at spise sig mæt, men bliver en følelsesmæssig erstatning for almindeligt samvær eller sociale aktiviteter. Dvs. når indtagelse af mad prioriteres før - eller måske snarere - træder istedet for kontakt med andre mennesker.
Anoreksi, bulimi og tvangsspisning repræsenterer altså vidt forskellige måder at håndtere forholdet til mad på, og alligevel har de mange ting til fælles: et stort selvhad til egen krop, et ønske om at kontrollere forholdet til maden og kroppen og samtidig en besættelse af mad.
"Bagved" besættelsen af maden er der ofte følelser af savn og længsel, sorg og vrede.
Jeg har erfaring med at arbejde med alle tre former for spiseforstyrrelser.
Derfor er den terapeutiske behandling nænsom med respekt for denne ambivalens. Spiseforstyrrelsen betragtes som en redningsvest, der er nødvendig for klienten, fordi hun jo ikke kan "svømme". Terapien tager derfor udgangspunkt i at ”lære at svømme” /lære sig selv at kende igen, så klienten gradvist tør slippe redningsvesten, fordi den ganske enkelt ikke føles så nødvendig mere.
Vigtigt er det at det er muligt for de fleste at komme ud af en spiseforstyrrelse - afhængigt af spiseforstyrrelsens art. Og vejen ud er at hjælpe personen til at vende al den energi, som personen bruger til at holde sig selv nede med, til noget positivt – til at leve livet igen!
Man taler generelt om de tre "store" spiseforstyrrelser: Anoreksi, bulimi og tvangsspisning.
Judith Warny - Certificeret Psykoterapeut | warny.dk | judith@warny.dk | Mobil: 2894 8087 | CVR: 27365671